- De Britse durfinvesteerder Phoenix Court Group heeft 500 miljoen dollar opgehaald voor nieuwe investeringen in Europese startups.
- Eigenaar Saul Klein denkt dat Europa een “nieuw Palo Alto” kan worden, nu de animo onder investeerders voor snelgroeiende Europese bedrijven toeneemt.
- Phoenix Court Group bestaat nu uit vier aparte fondsen die investeren in startups van pre-seed tot scale-up.
- Lees ook: Investeringen in Nederlandse startups nemen toe – nog geen afkoeling in de Hollandse techsector
De ervaren Britse durfinvesteerder Saul Klein heeft zijn investeringsfirma vernieuwd, nadat het bedrijf 500 miljoen dollar heeft opgehaald om startups in heel Europa te ondersteunen.
Klein heeft in een vroeg stadium geld gestoken in een reeks succesvolle startups, zoals handelsapp Robinhood en betalingsbedrijf Wise, via zijn durfkapitaalfirma LocalGlobe. Die is nu omgedoopt tot Phoenix Court Group.
De vernieuwing gaat verder dan de nieuwe naam. Klein heeft de focus van groeibedrijven waarin hij investeert verbreed. Zijn investeringsfirma zet nu in op spelers in alle stadia van de startup-cyclus, tot aan een beursgang toe.
Het Europese ecosysteem voor startups is volgens Klein in twintig jaar uitgegroeid van een centrum voor vooral startups in een vroeg stadium, tot het “nieuwe Palo Alto,” een verwijzing naar de stad in de Amerikaanse Silicon Valley die bekend is als vestigingsplaats van grote techbedrijven.
Europa herbergt een reeks startups ter waarde van miljarden dollars, waaronder het omvangrijke 'koop nu, betaal later'-bedrijf Klarna, het in Londen gevestigde Revolut voor financiële technologie en het bedrijf voor online betalingen Checkout.com.
Kansen voor durfinvesteerders bij Europese scale-ups
Wat Klein betreft is de "nieuwe Palo Alto"-regio – die hij omschrijft als Europese regio's die per trein binnen vijf uur vanuit Londen bereikbaar zijn – onderbelicht door investeerders, vooral tijdens de 'scale-up' stadia. Daardoor bestaat er een kloof in de financiering die niet voldoende wordt gevuld in vergelijking met de VS en China.
"Het heeft twintig jaar geduurd om bij de startlijn te komen en nu wordt het interessant in dit gebied," aldus Klein tegen Insider. "Dit alles komt voor ons samen in een visie voor wat investeren in innovatie de komende twintig jaar kan brengen, vooral voor dit ecosysteem dat we het Nieuwe Palo Alto noemen."
Phoenix Court Group beheert nu vier aparte fondsen. Naast LocalGlobe, dat zich concentreert op seed en pre-seed investeringen, omvat het bedrijf ook Basecamp, een gemeenschap van meer dan vijftig investeerders in het vroege stadium; Latitude, een investeringsinstrument voor bedrijven in het vroege groeistadium; en opschaalfonds Solar, dat bedrijven zal steunen tot aan een beursgang, waarbij de firma ernaar streeft om een belang in bedrijven te behouden als ze een beursnotering krijgen.
De investeringsmaatschappij van Klein gaat zich meer opstellen als een technologie-investeerder die zich richt op een breder scala aan bedrijven, terwijl de focus aanvankelijk meer lag op echte startup-investeringen. Klein zoekt dus kansen bij zowel jonge als meer ontwikkelde bedrijven.
De prominente durfkapitaalfirma Sequoia heeft het afgelopen jaar een aantal partners in Europa in de arm genomen om startups op het continent te steunen, waarbij het Sequoia Fund zich richt op investeringen in zowel het seed-stadium als het groeistadium.
Het door Klein opgehaalde bedrag van 500 miljoen dollar geeft het initiële investeringsdoel van Phoenix Court Group aan. De durfinvesteerder praat met een beperkt aantal partners over het ophalen van verdere financiering om te investeren in startups vanaf de seed-stadia, in wat het omschrijft als "'s werelds op twee na grootste ecosysteem voor innovatie".
In navolging van de daling van techbedrijven op de beurs is ook de waarde van niet-beursgenoteerde startups en scaleups de afgelopen maanden gedaald. Toch blijft Klein optimistisch over de animo van beleggers om te investeren in fondsen voor durfkapitaal, gelet op de doelen voor de langere termijn.
"Degenen die niet verder kijken dan de komende twee jaar, moeten niet investeren in dit segment, moeten niet investeren in wetenschap en technologie, of innovatie. Het innovatie-dividend komt over tien tot twintig jaar, niet over tien dagen", geeft Klein aan.